BAHAN-BAHAN :
- 3 sudu besar jus lemon segar
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar krim mustard
- 3 ulas bawang putih - dicincang
- 1 sudu besar gula perang
- 2 sudu kecil serbuk kari ayam BABAS
- 500 gm udang sederhana besar
- sos barbeku secukupnya
- 1 biji limau nipis untuk hiasan
CARA MENYEDIAKAN :
- Dalam bekas tupperware bersaiz sederhana, masukkan jus lemon, kicap manis,bawang putih, gula perang dan serbuk kari – gaulkan dengan sebati.
- Masukkan udang, dan gaulkan lagi sehingga sebati.
- Tutupkan tupperware,masukkan tupperware bersama bahan perapan selama 1 jam.
- Panaskan grill barbeku dan lumurkan sedikit minyak pada grill tersebut.
- Keluarkan udang yang diperap bersama bahan tadi dan cucuk pada lidi sate.
- Bakar sehingga udang masak.
- Tuangkan sos barbeku ke atas udang yang telah masak tadi dan hidangkan bersama perahan limau nipis.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment