BAHAN-BAHAN :
- 3 ekor ketam bunga bersaiz besar
- 5 biji kuning telur masin
- 6 biji cili padi - dihiris halus
- 2 tangkai daun kari
- 2 sudu besar mentega
- 3 sudu besar susu cair
- bahan perasa
- sedikit lada sulah
- Minyak untuk menggoreng
CARA MENYEDIAKAN :
- Masukkan telur masin dalam periuk dan rebuskan sehingga masak.
- Lecek isi telur masin yang telah di rebus tadi dan ketepikan.
- Ketam dipotong empat bahagian, lalu dibersihkan.
- Kemudian, gaulkan ketam bersama tepung jagung.
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga ketam menjadi keperangan. Angkat dan toskan.
- Panaskan kembali minyak dan masukkan mentega, cili padi & daun kari dan tumiskan hingga wangi.
- Masukkan pula telur masin yang dah dilecek kedalam kuali. Gaul hingga sebati.
- Perasakan dengan bahan perasa serta susu cair.
- Akhir sekali,masukkan ketam yang telah digoreng tadi dan kacau sebati..
- Siap untuk dihidang..
No comments:
Post a Comment