Sunday, August 26, 2012

Lala Masak Pedas

Hai uolls, 

Akhirnya tak ler kempunan incik suami nak makan lala. At last!!!!! masa pi pasar kemarin ada incik suami ternampak lala. 1 kilo amik kau, kitaorg angkut..nak makan berdua je..


Dapat jer miera pon wat la lala masak pedas...anyways, puas ati la da dapat makan lala..incik suami siap tambah nasik lagi..wahkahkah..(kita ratah je la,diet katakan)



Gambar n Recipe: Courtesy of Ayu Curlybabe


BAHAN-BAHAN :
500g lala
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 biji tomato-dipotong 4
2 batang serai
1 biji bawang besar dipotong 4
2 sudu besar cili giling
1/2 sudu kecil pes asam jawa
1 sudu besar sos cili & sos toamto
garam & gula
3 sudu besar minyak masak
*tambah cili api untuk yang suka lebih pedas-optional
* 1 sb sos tiram - I added


CARA-CARA PENYEDIAAN :
  1. Lala direndam seketika untuk mengeluarkan pasir yang masih ada. Basuh dan bilas dengan air bersih dan toskan.
  2. Tumbuk lumat bawang kecil dan bawng putih. Panaskan minyak atas api sederhana. Tumiskan bawang yang ditumbuk tadi. Masukkan cili giling dan biarkan seketika agar cili masak.
  3. Masukkan tomato dan bawng besar yang telah dipotong 4.
  4. Ketuk serai dan potong kecil. Masukkan kedalam tumisan.
  5. Masukkan sos cili, sos tomato dan pes asam jawa. Kalau agak kering boleh masukkan sedikit air.
  6. Perasakan dengan garam dan gula ikut kesukaan masing2.
  7. Masukkan lala dan tutup periuk seketika-dalam 3-5 minit. Lepas tu, buka tutup periuk dan gaul rata lala.
  8. Bagi yang suka berkuah, boleh tambah air kalau lauk ni kering sangat.
  9. Dan bagi yang suka extra pedas, boleh masukkan cili api yang telah diracik.
  10. Siap! sedap dimakan dengan nasi putih.
Sources:-From Batdeaz@myresipi.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...